Category - General Knowledge

Part - Minerals and Production Country

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. Which Country is the Largest Producer of Coal in the world?

a) India
b) Brazil
c) China
d) Thailand

Ans- c) China.

2. Which Country is the Largest Producer of Natural Gas in the world?

a) Shri Lanka
b) Pakistan
c) China
d) USA

Ans- d) USA, accounting for over 25% of global production.

3. Which Country is the Largest Producer of Tin in the world?

a) Shri Lanka
b) Pakistan
c) China
d) USA

Ans- c) China, approximately 68,000 metric tons.

4. Which Country is the Largest Producer of Petroleum in the world?

a) Shri Lanka
b) Pakistan
c) China
d) USA

Ans- d) USA.

5. Which Country is the Largest Producer of Uranium in the world?

a) Shri Lanka
b) Pakistan
c) China
d) Kazakhstan

Ans- d) Kazakhstan. 39% to 43% of the world's uranium from mines.

6. Which Country is the Largest Producer of Thorium in the world?

a) India
b) Brazil
c) China
d) Thailand

Ans- a) India.

7. Which Country is the Largest Producer of Fluorite in the world?

a) India
b) Brazil
c) China
d) Thailand

Ans- c) China.

8. Which Country is the Largest Producer of Diamond in the world?

a) India
b) Russia
c) China
d) Kazakhstan

Ans- b) Russia.

9. Which Country is the Largest Producer of Aluminium in the world?

a) India
b) Russia
c) China
d) Kazakhstan

Ans- c) China produced approximately 41.5 million metric tons of aluminum, which was over 58% of the total world production.

10. Which Country is the Largest Producer of Bismuth in the world?

a) India
b) Russia
c) China
d) Kazakhstan

Ans- c) China.

11. Which Country is the Largest Producer of Copper in the world?

a) Chilli
b) Russia
c) China
d) Kazakhstan

Ans- a) Chile. accounting for over 28% of global production.

12. Which Country is the Largest Producer of Chromium in the world?

a) India
b) Russia
c) China
d) South Africa

Ans- d) South Africa.

13. Which Country is the Largest Producer of Gold in the world?

a) India
b) Russia
c) China
d) South Africa

Ans- c) China. around 370 to 380 tonnes per year.

14. Which Country is the Largest Producer of Iron ore in the world?

a) Australia
b) Russia
c) China
d) South Africa

Ans- a) Australia.

15. Which Country is the Largest Producer of Lithium in the world?

a) Australia
b) Russia
c) China
d) South Africa

Ans- a) Australia.

16. Which Country is the Largest Producer of Magnesium in the world?

a) Australia
b) Russia
c) China
d) South Africa

Ans- c) China, accounting for over 85% of global production.

17. Which Country is the Largest Producer of Manganese in the world?

a) India
b) Russia
c) China
d) South Africa

Ans- d) South Africa.

18. Which Country is the Largest Producer of Mercury in the world?

a) India
b) Russia
c) China
d) South Africa

Ans- c) China.

19. Which Country is the Largest Producer of Nickel in the world?

a) India
b) Russia
c) China
d) South Africa

Ans- c) China.

20. Which Country is the Largest Producer of Niobium in the world?

a) India
b) Brazil
c) China
d) South Africa

Ans- b) Brazil, accounting for over 90% of global production.

21. Which Country is the Largest Producer of Palladium in the world?

a) India
b) Russia
c) China
d) South Africa

Ans- b) Russia, In 2024, Russia produced an estimated 75 metric tons of palladium.

22. Which Country is the Largest Producer of Platinum in the world?

a) India
b) Russia
c) China
d) South Africa

Ans- d) South Africa.

23. Which Country is the Largest Producer of Titanium in the world?

a) India
b) Russia
c) China
d) South Africa

Ans- c) China.

24. Which Country is the Largest Producer of Vanadium in the world?

a) India
b) Russia
c) China
d) South Africa

Ans- c) China.

25. Which Country is the Largest Producer of Zinc in the world?

a) India
b) Russia
c) China
d) South Africa

Ans- c) China. roughly 4 million metric tons of zinc in 2024.